Emina’s (W)etenswaardigheden | Ei pocheren

In Never A Dull Culinary Moment geeft Emina Zorlak wekelijks tips, tricks en weetjes op het gebied eten & drinken. Deze week: Gepocheerd ei. Bij een perfecte brunch mag een gepocheerd ei natuurlijk niet ontbreken, maar veel mensen vinden dit lastig. Emina geeft deze week een aantal spelregels zodat jij dit gegarandeerd zelf kunt maken!

Ei pocheren

  • Eieren
  • Flinke scheut azijn
  • Zout

Extra nodig: garde, schone theedoek

Voor het pocheren van eieren is het belangrijk dat je verse en koude eieren gebruikt, dus leg ze een kwartier voor pocheren in de koelkast.

Breng een pan water aan de kook en zet het vuur lager. Het water hoort onder het kookpunt te komen, op ongeveer 80 graden. Dat betekent dat het water niet meer grote borrels maakt, maar juist kleine blubjes. Voeg een flinke scheut azijn toe aan het water; azijn zorgt ervoor dat het eiwit beter stolt.

Vul een kom met ijskoud water en voeg flink wat zout toe aan het koude water. Het zout neemt de smaak van de azijn weg en het koude water stopt het gaarproces van het ei. Doe geen zout in de pan, want dat werkt juist het stollen van het ei tegen. Breek een eitje boven een kom. Maak met de garde een draaikolk in het water in de pan en laat direct het ei erin vallen.

Pocheer het ei circa 2,5 minuut. Haal het ei met een schuimspaan uit het water en laat direct in de kom met ijskoud water glijden. Haal het ei uit de kom met water en leg even kort op een schone theedoek, zodat het overtollige water eraf gaat.
Lekker op een broodje met zalm en avocado!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *